Karnawałowe pączki

Pączki « poprzedni | następny »
otylia-sieczka - Przepis na: Karnawałowe pączki offline

Kucharz
Przepisy: 16
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karnawałowe pączki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Słodkie okulary karnawałowe nie tylko dla najmłodszych.


trudność: łatwe
czas:

Karnawałowe pączki - SKŁADNIKI:

  • 53 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 5 jajek
  • 6 dag margaryny
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 kieliszek rumu

Karnawałowe pączki - PRZYGOTOWANIE:

W podgrzanym mleku rozprowadzić drożdże , łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Rozczyn wymieszać, posypać odrobiną mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem i solą, białka ubite na pianę, wyrośnięty rozczyn i po wstępnym zarobieniu ciasta-roztopiony tłuszcz. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przykryte ściereczką ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek, pokroić na 25 kawałków. Na rozwałkowane lub rozpłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć marmoladę, uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia. Ja z części ciasta formowałam oponki z dziurką aby uzyskać kształt okularów :) Polecam też wersję dla dietetyków: Pączki dietetyczne można uzyskać przez obgotowanie ich w wodzie. Wyrośnięte pączki wrzucić do wrzącej wody, wyjąć niezwłocznie po wypłynięciu na wierzch. Po osączeniu smażyć na gorącym tłuszczu. Przy tym sposobie wykonania stosuje się niewielką ilość tłuszczu do smażenia (ok 25 dag)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karnawałowe pączki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pączki
Pączusie na jeden kęs Pączki konfiturą różaną i powidłami Pączki twarogowe
Domowe oponki serowe  Pączki z powidłami i kakao Smażone precelki z ciasta drożdżowego
Pączki ziemniaczane dla dorosłych Pączki z serka homogenizowanego Mini pączuszki lekkie i puszyste
Gniazda - pączki hiszpańskie Donaty z lukrem i kolorową posypką Pączki tradycyjne z marmoladą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane