laciata

laciata

Kucharz
[Przepisów: 10]

SUPERPRZEPIS

Karnawałowe pączki ptysiowe.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karnawałowe pączki ptysiowe, to wspaniały akcent każdej imprezy.

Karnawałowe pączki ptysiowe.

Składniki:

Karnawałowe pączki ptysiowe.

 

  • 1/4 l mleka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 230 g mąki,
  • 7 jaj,
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz do smarowania papieru i smażenia,
  • 2 łyżki araku lub rumu wedle uznania,
  • 100 g konfitury z moreli,
  • 100 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Karnawałowe pączki ptysiowe.
Zagotować mleko z masłem, solą i cukrem, przez cały czas mieszając. Wsypać przesianą mąkę, następnie rozcierać ciasto drewnianą łyżką, aby nie utworzyły się grudki. Utartą masę dokładnie podgrzewać, mieszając. Ciasto powinno mieć lekko szklisty wygląd.Do przestudzonej masy wbijać pojedyńczo jaja i ucierać tak długo, aż ciasto będzie ciągliwe i elastyczne.Papier do pieczenia lub pergamin pociąć na równej wielkości kawałki w wymiarach 15 x 15 cm. Każdy kawałek papieru wysmarować tłuszczem i wstawić do lodówki, żeby warstwa tłuszczu zastygła. Szprycę cukierniczą napełnić ciastem ptysiowym, a następnie wyciskać krążki na posmarowane tłuszczem kawałki papieru.Pączki razem z papierem wkładać do gorącego tłuszczu. Papier usunąć. Pączki smażyć na złoty kolor ok. 3 min., następnie odwrócić je o dosmażyć jeszcze przez ok. 3 min. Tłuszczu powinno być w rondlu tyle, aby pączki mogły w nim swobodnie pływać. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową, po czym układać na bibule w celu odsączenia z tłuszczu.Konfiturę z moreli podgrzać z 2 łyżkami stołowymi wody. Za pomocą płaskiego pędzelka posmarować jeszcze ciepłe pączki.Przygotować polewę:Cukier puder ucierać z arakiem lub rumem bądź też wodą tak długo, aż utworzą jednolitą, gładką masę. Przestudzone pączki z ciasta ptysiowego zanurzać w polewie górną stroną, po czym lekko osączyć i natychmiast podawać.