Karnawałowe róże

Karnawał to czas słodkich przyjemności. Wypróbujcie przepisy na tradycyjną karnawałową przekąskę, czyli słodkie róże z ciasta faworkowego.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Karnawałowe róże

Karnawałowe róże to tradycyjne polskie ciastko z ciasta kruchego z marmoladą. Jego charakterystyczny kształt wymaga biegłości rąk i trochę wysiłku, wygląd i smak jednak w pełni to rekompensują. Tradycyjnie robione są na Tłusty Czwartek, ale trzeba je wcześniej przetestować, nieprawdaż?

Przepis na ciasto na róże nie różni się właściwie od ciasta na faworki, dlatego róże nazywane są też kwiatowymi faworkami. Kwiatowy pączek z konfitury lub marmolady daje jednak też trochę kwaskowatego smaku, który przełamuje słodycz ciasta i cukru pudru.

Przepisy na karnawałowe róże różnią się między sobą – niektórzy dodają do ciasta dodatki smakowe jak skórkę cytrusów, eksperymentują też z masłem lub śmietanką w cieście.

Warto pamiętać, że im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym bardziej kruche i delikatne będą nasze róże. Do wycinania z ciasta kółek przydadzą się też szklanki o różnych średnicach - idealny zestaw? Szklanka, literatka i mały kieliszek do wódki, lub podobne.

Jak wygląda różany ogród na gotujmy?

Klasyczne, piękne róże zrobiła luna19 - oto jej przepis na karnawałowe róże i wiatraczki.

Pomarańczowe róże karnawałowe - ze skórką i aromatem pomarańczowym - to propozycja Reniz.



Karnawałowe róże z malinowym oczkiem to przepis autorstwa anemon.

Ilonar2301 swoje Chruścikowe róże wzbogaca dżemem wiśniowym.

IwonaM do ciasta dodaje rum, a środek róż zdobi dżemem z czarnej porzeczki. Oto jej róże karnawałowe dla babci i dziadka.

Chruścikowe róże

Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziecie tutaj >>>