pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Karnawałowe sushi-nie sushi.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sylwestrowe kąski mojego autorstwa - mąż nie przepada za rybami, ja za owocami morza. powstał mały kompromis...

Karnawałowe sushi-nie sushi. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe sushi-nie sushi.

 

  • 1 op glonów nori
  • 1 op ryżu do sushi
  • 7 łyżek octu ryżowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 ogórek
  • 1 puszka tuńczyka
  • 4 plasterki szynki
  • sos sojowy
  • pasta wasabi

Sposób przygotowania:

Karnawałowe sushi-nie sushi.
Ryż do sushi gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie już gotowy przekładamy go z garnka do miski - najlepiej drewnianej. Przygotowujemy sos do ryżu: w garnuszku lekko podgrzewamy ocet ryżowy z cukrem i solą. Mieszamy. Wlewamy do ryżu. Mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ryż będzie już w temperaturze pokojowej zaczynamy zabawę w przygotowywanie sushi. Na blacie rozkładamy bambusową matę, na niej kładziemy jeden arkusz nori. Na glony wykładamy ryż. Od czasu do czasu dobrze opłukać ręce aby ryż lepiej się dał rozkładać. Zostawiamy marginesy z obu stron arkusza. Na dolnej krawędzi ryżu układamy ulubione dodatki i za pomocą maty zwijamy glony w rulonik. Dobrze dociskamy. Potem ruloniki tniemy na kawałki i układamy na paterze. podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.
Karnawałowe sushi-nie sushi.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i po wymieszaniu z sosem odstawiamy do wystygnięcia
Karnawałowe sushi-nie sushi.
Ostudzony ryż rozkładamy na arkusze nori a na nim wybrane dodatki
Karnawałowe sushi-nie sushi.
Można wykorzystać tuńczyka ogórka jajko czy marchewkę
Karnawałowe sushi-nie sushi.
Za pomocą maty nori zwijamy w ruloniki i dobrze dociskamy