CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Karobowe bułeczki z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś powstały ciemniejsze bułeczki drożdżowe z karobem nadziewane cząstkami jabłek. Powstał smaczny poczęstunek i jednocześnie prezenty dla gości.

Karobowe bułeczki z jabłkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karobowe bułeczki z jabłkiem

ciasto

nadzienie

  • ok.150 g obranych mniejszych jabłek

Sposób przygotowania:

Karobowe bułeczki z jabłkiem

ciasto

Karobowe bułeczki z jabłkiem
Ciasto podczas wyrastania powinno dwukrotnie zwiększyć się

Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami.

Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i na konie olej.

Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

jabłka

Karobowe bułeczki z jabłkiem
Na każdy krążek ciasta nakładamy 2 cząstki jabłka

W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem.

W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.

pieczenie

Karobowe bułeczki z jabłkiem
Wycięte ozdoby przyklejamy rozmąconym białkiem

Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki.

Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy.

Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut.