Karol Okrasa i danie, które wzmacnia odporność

Karol Okrasa wzmacnia swoją odporność przy pomocy zdrowych potraw. Zobacz jakich!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Karol Okrasa i danie, które wzmacnia odporność
Podczas konferencji poświęconej odporności w czasie zimy Karol Okrasa podzielił się z nami swoją wiedzą na temat tworzonych przez siebie kuchennych specjałów. Efektem jego pracy są przepisy na dania, które wzmacniają odporność. Oto one!

 

Przepis na przeziębienie i grypę według Karola Okrasy:

 

 

Risottata z pieczoną kaczką, limonką i imbirem. Ratatouille warzywne z kolendrą

 

Składniki:

 

- 250 g  makaronu penne 

- 200 g pieczonego udka kaczki 

- 300 g pomidorów pelati 

- 100 ml słodkiej śmietanki  

- 80 g masła

- 3 ząbki czosnku 

- 2 limonki

- cebula 

- pęczek świeżej kolendry 

- 0,5 litr wywaru warzywnego

- 15 g świeżego imbiru

- 0,5 cukini

- 200 g bakłażana

- 0,5 surowej papryki

- sól

- pieprz 

- oliwa

 

 

Sposób wykonania:

1.Cebulę i czosnek posiekać,

2.Paprykę obrać i pokroić w drobną kostkę,

3.Pomidory pelati pokroić w  drobną kostkę,

4.Przesmażyć na oliwie cebulę i czosnek oraz kaczkę (pokrojoną w paski). Dodać pomidory pelati, gotować na wolnym ogniu ok 10 min.

5.Dodać odrobinę wody podczas gotowania,

6.Dodać imbir, otartą skórkę z limonki i sok,

7.Dodać masło i śmietankę, wszystko razem zagotować i doprawić solą i pieprzem,

8.Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę 2/2 cm. Przesmażyć na oliwie i dodać do sosu,

9.Kolendrę posiekać i dodać na końcu do sosu,

10.Makaron przesmażyć na oliwie ok. 2 min, podlać wodą i gotować al.’dente,

11.Zalać makaron sosem i podawać.



Informacje prasowe