Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Karp faszerowany pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczony ,smakowity karp z pieczarkowym farszem

Karp faszerowany pieczarkami

Składniki:

Karp faszerowany pieczarkami

 

  • 1 duży świeży karp
  • 1 łyżka namoczonych rodzynek
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • oliwa do posmarowania ryby
  • 50 ml białego wina

 

Sposób przygotowania:

Karp faszerowany pieczarkami
Karpia sprawić i dokładnie oczyścić z łusek. Wyciąć kręgosłup nie naruszając skóry i boczne ości.Ja głowę odcięłam ,ale to nie jest konieczne.Pieczarki ,cebulę poszatkować i przesmażyć na maśle. Do przestudzonych pieczarek dodać rozkłócone jajko,namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę .Doprawić do smaku solą ,pieprzem i wymieszać z rodzynkami .Farszem wypełnić brzuch karpia i zaszyć ,aby nadzienie nie uciekło .Rybę posmarować oliwą,polać winem i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Karpia często polewać wytworzonym sosem.