SUPERPRZEPIS

Karp koperkowy na maśle

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Karp koperkowy na maśle Więcej zdjęć (5)

Co prawda koperek to mało grudniowe zioło , ale bez przesady - raz , że teraz można go kupić przez cały rok , a ja zawsze mam mrożony

Składniki:

Karp koperkowy na maśle

 

  • płat z karpia
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki oleju
  • ¼ kostki masła ( 5 dag )
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1/4 pęczka kopru świeżego ( 4-5 łyżek pokrojonego lub mrożony)

 

Sposób przygotowania:

Karp koperkowy na maśle
Płat karpia dobrze umyć. Usunąć skrzela , sprawdzić czy nie pozostały łuski jeśli tak to dokładnie oskrobać . Odciąć ostrożnie ości przyczepione do kręgosłupa , a drobne powyciągać pęsetą ( ja w każdym razie robię to bardzo dokładnie bo nie znoszę mieć na talerzu kapusty z grzybami i karpia z ościami ). Płat karpia ułożyć w pojemniku . Zalać sokiem z cytryny wymieszanym z 2 łyżkami oleju. Posypać szczyptą pieprzu i obłożyć plastrami cebuli. Zostawić przykryty w chłodzie na 2 godziny. Usunąć cebulę. Osuszyć płat karpia. Posolić i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej z masłem . Smażyć płat ryby na rumiano. W ostatnim momencie wrzucić pokrojony koper - zamieszać .Podawać skropiony niewielką ilością soku z cytryny posypany resztą kopru. * Wszystkim którzy nie lubią karpia ze względu na jego specyficzny smak polecam obkładanie go cebulą - zapach i smak karpia znikają . Nie trzeba go potem robić tak jak tu w koperku- można zwyczajnie usmażyć oprószonego mąką . Spróbujcie na moją odpowiedzialność zamarynować na 2 godziny a sami poczujecie różnicę.
Karp koperkowy na maśle
Płat karpia dobrze oczyścić - umyć i osuszyć
Karp koperkowy na maśle
Ułozyc w zamykanym pojemniku - zalac marynatą i obłożyć plastrami cebuli- lekko posypac pieprzem
Karp koperkowy na maśle
Wyjąć z marynaty- usunąć cebulę i dobrze osuszyć
Karp koperkowy na maśle
Posolić - oprószyć maką- smażyc na rumiano posypując koprem

Tagi:

karp ryba