Sara93

Sara93

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Karp lub lin w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie na każdą okazję ..

Karp lub lin w galarecie

Składniki:

Karp lub lin w galarecie

 

  • 1kg karpia lub lina (oczyszczonego i bez łba)
  • 1 pęczek woszczyzny (25 dag)
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • listek laurowy
  • sól
  • szczypta cukru
  • 2 białka
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Karp lub lin w galarecie
Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, dodać odrobinę cukru i gotować. Oczyszczoną, umytą i pokrajaną w dzwonka rybę włożyć do wrzącego wywaru, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową.Żelatynę namoczyć, zalewając kilkoma łyżkami zimnej wody. Wywar przecedzić, dodać lekko roztrzepane białka oraz ocet i namoczoną żelatynę. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy wywar się sklaruje, przecedzić przez rzadki płótno lub gazę. Na dno formy wlać połowę wywaru, wstawić do lodówki, a gdy się zestali, na zastygniętej galarecie ułożyć porcje ryby i zalać pozostałym wywarem. Ponownie wstawić do zastudzenia. Przed podaniem okrajać nożem boki galarety, spód formy zanurzyć na moment w gorącej wodzie i przechylając ją, wyłożyć zawartość na półmisek. Udekorować grzybkami z octu, zielonym groszkiem, listkami sałaty, papryką lub pomidorami i cząstkami cytryny. Podawać z dodatkiem sosów i pieczywa.

Tagi:

beza bezy