Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Karp nadziewany

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Można podawać z ziemniakami z wody posypane posiekaną zieloną pietruszka, z sosem majonezowym z dodatkiem soku z cytryny i sałatą.

Karp nadziewany

Składniki:

Karp nadziewany

 

  • 4 porcje:
  • Karp o masie około 1,2-1,4 kg
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 4 łyżki stołowe płatków owsianych
  • 4 łyżki stołowe mielonych orzechów
  • 1,5 dl mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 2-3 dag rodzynek
  • 2 łyżki stołowe otrębów pszennych
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Karp nadziewany
Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć i wysuszyć. Następnie naciąć co 2-3 cm na głębokość 2-3 mm w poprzek na całej długości grzbietu. Posolić w środku i na zewnątrz i zostawić na 1-2 godziny Płatki owsiane i rodzynki zalać wrzącym mlekiem, przykryć na kilka minut, po czym dodać zmielone orzechy, znowu przykryć i poczekać, aż wystygnie. Dodać do tego masło, ubite jajko. Wymieszać i nafaszerować tą masą rybę, po czym spiąć i natrzeć otrębami tak, by dostały się do zrobionych nacięć. Położyć na rozgrzanym leju na 3-4 minuty, przewrócić na drugą stronę i dusić pod przykryciem 25-30 minut, podlewając wodą. Pod koniec zdjąć pokrywkę i rybę smażyć, aż zacznie skwierczeć. Podawać na ogrzanym półmisku.

Tagi:

jajko jajka karp