Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Karp ogonem na mnie macha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię karpia pod każdą postacią . Ostatnio kupowałam i okazało się , że pozostały same kawałki od ogona .

Karp ogonem na mnie macha

Składniki:

Karp ogonem na mnie macha

 

 

Sposób przygotowania:

Karp ogonem na mnie macha
Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu, Sosu Teriyaki .Ogony karpia wyfiletować ( tak by nie pozostały żadne ości ) - wyjdą 4 cienkie filety ze skórą .Ułożyć w naczyniu i zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , bułce tartej, jajku i znów w bułce .Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia dodając w ostatniej fazie smażenia masło .Podawać z ćwiartką cytryny .