Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 87]

Karp panierowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trudno wyobrazić sobie święta bez karpia. Panierowany w bułce z dodatkiem orzechów smakuje wyjątkowo - z pewnością znajdzie się wielu zwolenników jego smaku!

Karp panierowany

Składniki:

Karp panierowany

 

Sposób przygotowania:

Karp panierowany
1. Filety opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

2. Kajzerki włożyć do lnianego woreczka, pokruszyć przy pomocy kuchennego młotka tak, by powstały drobne granulki. Wymieszać z posiekanymi orzechami, makiem i 1/2 łyżeczki kurkumy.

3. Na jeden talerz wysypać mąkę. W drugim rozmieszać jajka z mlekiem.

4. Na patelni rozgrzać olej. Porcje ryby panierować najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panierce z bułki. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Potem zmniejszyć płomień, dodać masło, przykryć i smażyć jeszcze 5–10 min.

Rada:
- Ości z filetów rybnych najłatwiej wyjmować pęsetą. Można sobie przy tym pomagać ostrym nożem i igłą..

- Żeby panierka dobrze trzymała się usmażonej ryby, filet czy dzwonka muszą być dokładnie rozmrożone, osączone i osuszone.

- Panierka będzie chrupiąca i złocista, jeśli porcje ryby będziemy kłaść na średnio rozgrzany tłuszcz. Podczas smażenia na bardzo małym ogniu panierka wchłonie za dużo oleju i ryba zacznie się rozpadać. Zbyt ostry płomień sprawi zaś, że się przypali, a ryba pozostanie w środku surowa.