agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

karp pieczony wg agusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybki i prosty karp,który nikomu nie sporawi kłopotów z przygotowaniem.smacznego

karp pieczony wg agusi

Składniki:

karp pieczony wg agusi

 

  • karpia,2-3 pomidory,1 cebula,50g wódki,sól,pieprz,kawałeczek świeżego imbiru lub troszkę sproszkowanego

Sposób przygotowania:

karp pieczony wg agusi
Rybę oskrobać,wypatroszyć(pozostawić głowę),umyć,osączyć,lekko naciąć skórę w poprzek w kilku miejscach.Sól zmieszać z pieprzem,pokrojonym lub sproszkowanym imbirem i cebulą pokrojoną w drobniutką kostkę,tą mieszanką natrzeć rybę wewnątrz i na zewnątrz.Wódką polać nacięcia i wnętrze karpia,odstawić na 30 minut,położyć na folii na blasze.Wstawić do piekarnika,piec po 20 minut z każdej strony w temperaturze ok. 200 stopni C.rybę wyjąć ułożyć ,na podgrzanym półmisku.Z tłuszczu sporządzić sos dodając pokrojone pomidory,razem podusić 5 minut i polać rybę