ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Karp pieczony z cebulą, porem i jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karp, to królewska ryba. Gości na naszych stołach obowiązkowo w Wigilii, ale po świętach, w czasie karnawału, też możemy zrobić sobie prawdziwą ucztę. Pieczony z cebulą, porem i jabłkiem jest wyśmienity, palce lizać.

Karp pieczony z cebulą, porem i jabłkiem

Składniki:

Karp pieczony z cebulą, porem i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Karp pieczony z cebulą, porem i jabłkiem

ETAP 1:

Karpia oczyścić, pozbawić głowy i przeciąć wzdłuż na dwie części.

Umyć, osuszyć. Posmarować lekko olejem , oprószyć pieprzem i solą.
Pozostawić w lodówce na ok 30 min.

Cebulę i pora pokroić w pierścienie. Jabłko przekroić na pół.

Brytfannę posmarować lekko olejem i ułożyć ładnie rybę skórką do góry.

Dołożyć krążki cebuli i pora oraz jabłko.

Przykryć folią aluminiową.

Pieczenie 170 stopni - 60 min. Na 15 min przed końcem zdjąć folię , żeby ładnie wszystko przypiec.

Danie podawać ciepłe. Smacznego.


Tagi:

danie ryba karp