Karp po grecku
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepis udostępniony przez Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp


trudność: łatwe
czas:

Karp po grecku - SKŁADNIKI:

  • 1 szt karpia (1,2-1,5 kg),
  • 2 duże marchewki,
  • pietruszka,
  • por,
  • 3/4 selera,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sok z cytryny,
  • cukier, sól.

Karp po grecku - PRZYGOTOWANIE:

Jarzyny oczyścić, umyć, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w paski. Włożyć do dużego garnka z mocno rozgrzanym olejem, chwilę posmażyć, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu 15 min. Następnie dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki wody i gotować 10 min. Przyprawić sokiem z cytryny i mieloną papryką. Karpia oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka, włożyć do garnka z jarzynami, podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie rybę ostrożnie przełożyć na półmisek, przykryć jarzynami, polać sosem z garnka i ostudzć. Podawać na zimno z białym pieczywem.



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp po grecku  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Idealny sernik z rosą Brownie w jajkach Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym
Drożdżowa gwiazda z makiem Jajka z awokado i rzeżuchą Makowa babka z zajączkiem
Ciasteczka  jajeczka Gruszkowe babeczki Lekki torcik kawowo-serowy
Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami Klopsiki w sosie chrzanowym Szynka pieczona w rękawie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane