Karp po grecku
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepis udostępniony przez Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp


trudność: łatwe
czas:

Karp po grecku - SKŁADNIKI:

  • 1 szt karpia (1,2-1,5 kg),
  • 2 duże marchewki,
  • pietruszka,
  • por,
  • 3/4 selera,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sok z cytryny,
  • cukier, sól.

Karp po grecku - PRZYGOTOWANIE:

Jarzyny oczyścić, umyć, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w paski. Włożyć do dużego garnka z mocno rozgrzanym olejem, chwilę posmażyć, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu 15 min. Następnie dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki wody i gotować 10 min. Przyprawić sokiem z cytryny i mieloną papryką. Karpia oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka, włożyć do garnka z jarzynami, podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie rybę ostrożnie przełożyć na półmisek, przykryć jarzynami, polać sosem z garnka i ostudzć. Podawać na zimno z białym pieczywem.



Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp po grecku  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Szynka peklowana z szynkowara Racuchy dyniowe
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Ciasto z prince polo Hetmaniec (świąteczny makowiec)
Cytrynowo-orzechowy pstrąg Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej Winogronowy tort-motyl

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj