Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Karp po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis udostępniony przez Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp

Karp po grecku

Składniki:

Karp po grecku

  • 1 szt karpia (1,2-1,5 kg),
  • 2 duże marchewki,
  • pietruszka,
  • por,
  • 3/4 selera,
  • 2 cebule,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sok z cytryny,
  • cukier, sól.

Sposób przygotowania:

Karp po grecku

Jarzyny oczyścić, umyć, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w paski. Włożyć do dużego garnka z mocno rozgrzanym olejem, chwilę posmażyć, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu 15 min. Następnie dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki wody i gotować 10 min. Przyprawić sokiem z cytryny i mieloną papryką. Karpia oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka, włożyć do garnka z jarzynami, podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Następnie rybę ostrożnie przełożyć na półmisek, przykryć jarzynami, polać sosem z garnka i ostudzć. Podawać na zimno z białym pieczywem.