misiol

misiol

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Karp po parysku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę patroszymy, czyścimy, odfiletujemy i dzielimy na dość małe kawałki. Dusimy z masłem z posiekanymi porami.

Karp po parysku

Składniki:

Karp po parysku

 

  • 1kg. karpia,
  • 3dkg. mąki ,
  • 4dkg. masła,
  • 2 pory,
  • 10 dkg. pieczarek
  • pół cytryny,
  • 3/4 szklanki białego wina ,
  • nać z pietruszki,
  • 1-2 gożdziki,
  • sól, pieprz, i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Karp po parysku
Rybę patroszymy, czyścimy, odfiletujemy i dzielimy na dość małe kawałki. Dusimy z masłem z posiekanymi porami. Przyprawiamy. Płuczemy pieczarki i kroimy na plastry. Dusimy na gorąco , po chwili jak odparuje woda dodajemy masło. Dodajemy do ryby. Sos podprawiamy mąką, którą mieszamy z niewielką ilością wody. Wyciskamy sok z cytryny wlewamy wino, podsypujemy natką pietruszki, przyprawiamy do smaku. Dalej dusimy przez ok 10 min. Podajemy z kluskami i ryżem.