Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Karp po żydowsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karp rozpływa się w ustach i co najważniejsze nie trzeba wyciągać ości - je się wszystko.

Karp po żydowsku

Składniki:

Karp po żydowsku

 

 

Sposób przygotowania:

Karp po żydowsku
Karpie oczyścić,umyć i osuszyć− najlepsze są takie większe bo są tłuste. Następnie pokroić w dzwonki i te dzwonki na pół−wychodzą kawałki. Karpia posolić.Cebulę obrać i pokroić w grube talarki. Na dno brytfanki wylać pół szklanki oleju i ułożyć dość grubo warstwę cebuli i kilka ziaren ziela i kilka listków laurowych.Na to ułożyć warstwę karpia.Na karpia znowu cebulę,liść laurowy, ziele angielskie i karpia.Tą czynność powtarzać aż wyłożymy całego karpia. Całość przykryć cebulą i polać resztą oleju. Piec w piekarniku ok.7 godzin na bardzo małym ogniu (piekarnik gazowy) lub w temp.100 st.C. Wydaje się że to długo ale jak spróbujecie to uznacie że warto. Można go jeść nawet 3 dni i się nie popsuje

Tagi:

karp