Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Karp po żydowsku 1

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Karpia oczyszczamy z ości i skory. Skore należy zdjąć delikatnie i w całości, bo potem

Karp po żydowsku 1

Składniki:

Karp po żydowsku 1

 

  • 2 kg karpia
  • 200 g migdałów
  • 200 g rodzynek
  • połowa chałki
  • jajko
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Karp po żydowsku 1
Karpia oczyszczamy z ości i skory. Skore należy zdjąć delikatnie i w całości, bo potem jeszcze się przyda. Karpia i chałkę mielemy osobno w maszynce, do masy dodajemy parzone rodzynki i migdały bez skorki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Potrawa powinna mięć smak bardziej słodki niż słony. Dodajemy żółtko, a na sam koniec ubita pianę z białka. Cala masę wyrabiamy, bierzemy tetrową pieluchę i smarujemy ją tłuszczem. Na tkaninę wykładamy skory z karpia, kładziemy na nie farsz i zwijamy w rulon. Całość związujemy sznurkiem. Gotujemy w wywarze rybnym z marchewka, pietruszka i selerem przez 50 minut. Karpia podawać w porcjach ułożonych w wachlarz, skropionego cytryna lub zalanego galareta z ryby.

Tagi:

jajko jajka