Strona główna Karp smażony na masełku

Karp smażony na masełku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczny karp króluje na stołach

Karp « poprzedni | następny »
mycha - autor przepisu Karp smażony na masełku offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2103
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karp smażony na masełku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ma niepowtarzalny smak i zapach unoszący się podczas smażenia


trudność: średne
czas:

Karp smażony na masełku - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karpia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 4 łyżki maki
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. oleju
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Karp smażony na masełku - PRZYGOTOWANIE:

Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, pod koniec smażenia dodawać po trochu masło i dalej smażyć karpia z obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru. Usmażoną rybę podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.



Komentarze do Karp smażony na masełku (strona 1 z 1)  
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-07-25 12:57
Oj, zjadłabym takiego karpia w masełku, świeżo złowionego ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Dorota0309

Dorota0309
offline

2011-07-26 09:16
Karpia lubię, ale tylko na Wigilię:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp w cytrynie z piekarnika Prosty karp smażony Filety z karpia w panierce z sezamem
Karp w sosie serowym Karp po grecku Karp w galarecie
Karp w cieście cytrynowym Wigilijny karpik Karp w ,, zapasowym " sosie greckim
Karp smażony Ryba na jarzynach Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane