Strona główna Karp smażony na masełku

Karp smażony na masełku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczny karp króluje na stołach

« poprzedni | następny »
mycha - Przepis na: Karp smażony na masełku offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karp smażony na masełku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ma niepowtarzalny smak i zapach unoszący się podczas smażenia


trudność: średne
czas:

Karp smażony na masełku - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karpia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 4 łyżki maki
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. oleju
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Karp smażony na masełku - PRZYGOTOWANIE:

Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, pod koniec smażenia dodawać po trochu masło i dalej smażyć karpia z obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru. Usmażoną rybę podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp smażony na masełku (strona 1 z 1)  
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-07-25 12:57
Oj, zjadłabym takiego karpia w masełku, świeżo złowionego ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Dorota0309

Dorota0309
offline

2011-07-26 09:16
Karpia lubię, ale tylko na Wigilię:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami Ryba z sałatką z grilla Karp w cytrynie z piekarnika
Prosty karp smażony Filety z karpia w panierce z sezamem Karp w sosie serowym
Karp po grecku Karp w galarecie Karp w cieście cytrynowym
Wigilijny karpik Karp w ,, zapasowym " sosie greckim Karp smażony

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj