Strona główna Karp smażony na masełku

Karp smażony na masełku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczny karp króluje na stołach

Karp « poprzedni | następny »
mycha - Przepis na: Karp smażony na masełku offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karp smażony na masełku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ma niepowtarzalny smak i zapach unoszący się podczas smażenia


trudność: średne
czas:

Karp smażony na masełku - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karpia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 4 łyżki maki
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. oleju
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Karp smażony na masełku - PRZYGOTOWANIE:

Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, pod koniec smażenia dodawać po trochu masło i dalej smażyć karpia z obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru. Usmażoną rybę podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp smażony na masełku (strona 1 z 1)  
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-07-25 12:57
Oj, zjadłabym takiego karpia w masełku, świeżo złowionego ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Dorota0309

Dorota0309
offline

2011-07-26 09:16
Karpia lubię, ale tylko na Wigilię:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami Ryba z sałatką z grilla Karp w cytrynie z piekarnika
Prosty karp smażony Filety z karpia w panierce z sezamem Karp w sosie serowym
Karp po grecku Karp w galarecie Karp w cieście cytrynowym
Wigilijny karpik Karp w ,, zapasowym " sosie greckim Karp smażony

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane