Strona główna Karp smażony na masełku

Karp smażony na masełku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczny karp króluje na stołach

Karp « poprzedni | następny »
mycha offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1
Karp smażony na masełku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ma niepowtarzalny smak i zapach unoszący się podczas smażenia


trudność: średne
czas:

Karp smażony na masełku - SKŁADNIKI:

Karp smażony na masełku - PRZYGOTOWANIE:

Karpia oczyścić z łusek, wypatroszyć i umyć. Pokroić rybę w dzwonka. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć kawałki karpia od środka i na zewnątrz. Pozostawić w lodowce na kilka godzin. Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, pod koniec smażenia dodawać po trochu masło i dalej smażyć karpia z obu stron do uzyskania pięknego złotego koloru. Usmażoną rybę podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp smażony na masełku (strona 1 z 1)  
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-07-25 12:57
Oj, zjadłabym takiego karpia w masełku, świeżo złowionego ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Dorota0309

Dorota0309
offline

2011-07-26 09:16
Karpia lubię, ale tylko na Wigilię:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami Ryba z sałatką z grilla Karp w cytrynie z piekarnika
Prosty karp smażony Filety z karpia w panierce z sezamem Karp w sosie serowym
Karp po grecku Karp w galarecie Karp w cieście cytrynowym
Wigilijny karpik Karp w ,, zapasowym " sosie greckim Karp smażony

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane