szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Karp smażony pospolity

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Karp może być zarówno pyszną potrawą wigilijną jak i smacznym daniem obiadowym na co dzień.

Karp smażony pospolity

Składniki:

Karp smażony pospolity

 

Sposób przygotowania:

Karp smażony pospolity
Karpia pokroić na dzwonka, opłukać , osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej razem z odrobiną masła. Na niezbyt dużym ogniu smażyć rybę z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu na chwilę przełożyć na pergamin aby i sączyć z nadmiaru tłuszczu. Miękkie masło utrzeć z czosnkiem, posiekaną zieleniną i szczyptą soli. Uformować wałek i odłożyć do lodówki do schłodzenia. Gdy masło będzie mocno schłodzone pokroić je i udekorować karpia.