bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Karp smażony w ziołowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Karp smażony w takiej ziołowej panierce jest bardzo aromatyczny i smaczny, znakomity na świąteczny stół. Polecam!

Karp smażony w ziołowej panierce

Składniki:

Karp smażony w ziołowej panierce

 

  • 1 kilogram płatów z karpia
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • 2-3 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karp smażony w ziołowej panierce
Płaty z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, bułkę tartą mieszamy z suszoną natką pietruszki i koperkiem. Kawałki karpia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce z ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron, podajemy z sosem chrzanowym.

Tagi:

ryba karp