2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

SUPERPRZEPIS

Karp w cytrynowej panierce pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący.

Karp w cytrynowej panierce pieczony

Składniki:

Karp w cytrynowej panierce pieczony

 

Sposób przygotowania:

Karp w cytrynowej panierce pieczony

ETAP 1:

Karp w cytrynowej panierce pieczony
sprawionego karpia osuszamy kroimy na dzwonka

Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.

ETAP 2:

Karp w cytrynowej panierce pieczony
skropione cytryną karpie panierujemy w mące

Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.

ETAP 3:

Karp w cytrynowej panierce pieczony
karpia panierujemy na końcu w bułce z cytryną

Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.z nadmiaru panierki otrząsamy rybę.

ETAP 4:

Karp w cytrynowej panierce pieczony
karpie przed pieczeniem w piekarniku, z wiórkami masła

Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn.
Pieczemy około 40 minut w temp 180*c.
Podajemy gorącą rybę.

Tagi:

ryba karp