Strona główna Karp w galarecie

Karp w galarecie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczny karp króluje na stołach

hgg

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1
Karp w galarecie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Karp w galarecie, tradycyjne danie na święta Bożego Narodzenia to świetne danie również na lato - lekkie i sycące.


trudność: łatwe
czas:

Karp w galarecie - SKŁADNIKI:

Karp w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować

na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą. Do gorącego, przecedzonego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia, a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę.

Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać z sokiem z cytryny lub sosem tatarskim.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp w galarecie (strona 1 z 1)  
radek001700

radek001700

2008-11-25 22:49
przepraszam :( miałem głosować na 5 a niechcący klikło mi się 2 przepraszam:(
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-12-06 16:29
Ja osobiście wolę smażonego, ale przepis niezły
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anna
gość

2008-12-21 18:27
Magdusia1312 napisał(a):

Ja osobiście wolę smażonego, ale przepis niezły

niedobry
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53

2009-04-21 15:24
Karp w galarecie jest przepyszny,co roku robię na święta.
Trzeba tylko odpowiednio przyprawić.Ważne są proporcje między solą ,cukrem i
octem a do tego musi sama gospodyni dojść .
Tak samo jest z sałatkami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp smażony w panierce Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym Karp smażony pomarańczowy
Świąteczny karp smażony Karpie dzwonki smażone Karp na Wigiliny stół
Karp marynowany w cebuli i majeranku Karp z włoszczyzną Karp z duszoną cebulką
Filety z karpia w panierce Karp w galarecie Karp faszerowany pieczarkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane