Strona główna Karp w galarecie

Karp w galarecie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczny karp króluje na stołach

hgg - autor przepisu Karp w galarecie offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 679
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karp w galarecie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Karp w galarecie, tradycyjne danie na święta Bożego Narodzenia to świetne danie również na lato - lekkie i sycące.


trudność: łatwe
czas:

Karp w galarecie - SKŁADNIKI:

  • 1 kg karpia,
  • 1,5 l wody,
  • 1/3 opakowania „Włoszczyzny” Felco,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • cukier,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1 łyżka octu,
  • sok z cytryny lub sos tatarski.

Karp w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować

na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą. Do gorącego, przecedzonego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia, a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę.

Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać z sokiem z cytryny lub sosem tatarskim.



Komentarze do Karp w galarecie (strona 1 z 1)  
radek001700

radek001700
offline

2008-11-25 22:49
przepraszam :( miałem głosować na 5 a niechcący klikło mi się 2 przepraszam:(
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-06 16:29
Ja osobiście wolę smażonego, ale przepis niezły
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anna
gość

2008-12-21 18:27
Magdusia1312 napisał(a):

Ja osobiście wolę smażonego, ale przepis niezły

niedobry
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-04-21 15:24
Karp w galarecie jest przepyszny,co roku robię na święta.
Trzeba tylko odpowiednio przyprawić.Ważne są proporcje między solą ,cukrem i
octem a do tego musi sama gospodyni dojść .
Tak samo jest z sałatkami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Ryba z sałatką z grilla Karp w cytrynie z piekarnika Prosty karp smażony
Filety z karpia w panierce z sezamem Karp w sosie serowym Karp po grecku
Karp w galarecie Karp w cieście cytrynowym Wigilijny karpik
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim Karp smażony Ryba na jarzynach
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane