Strona główna Karp w galarecie

Karp w galarecie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Świąteczny karp króluje na stołach

hgg

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1
Karp w galarecie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Karp w galarecie, tradycyjne danie na święta Bożego Narodzenia to świetne danie również na lato - lekkie i sycące.


trudność: łatwe
czas:

Karp w galarecie - SKŁADNIKI:

Karp w galarecie - PRZYGOTOWANIE:

Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować

na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą. Do gorącego, przecedzonego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia, a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę.

Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać z sokiem z cytryny lub sosem tatarskim.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp w galarecie (strona 1 z 1)  
radek001700

radek001700

2008-11-25 22:49
przepraszam :( miałem głosować na 5 a niechcący klikło mi się 2 przepraszam:(
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-12-06 16:29
Ja osobiście wolę smażonego, ale przepis niezły
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anna
gość

2008-12-21 18:27
Magdusia1312 napisał(a):

Ja osobiście wolę smażonego, ale przepis niezły

niedobry
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53

2009-04-21 15:24
Karp w galarecie jest przepyszny,co roku robię na święta.
Trzeba tylko odpowiednio przyprawić.Ważne są proporcje między solą ,cukrem i
octem a do tego musi sama gospodyni dojść .
Tak samo jest z sałatkami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp smażony w panierce Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym Karp smażony pomarańczowy
Świąteczny karp smażony Karpie dzwonki smażone Karp na Wigiliny stół
Karp marynowany w cebuli i majeranku Karp z włoszczyzną Karp z duszoną cebulką
Filety z karpia w panierce Karp w galarecie Karp faszerowany pieczarkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane