ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Karp w prostej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karp to nie tylko wigilijny przysmak. Od czasu do czasu gości na moim stole bez okazji.

Karp w prostej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp w prostej panierce

 

Sposób przygotowania:

Karp w prostej panierce
Rybę oczyszczamy z łusek, nacieramy solą z zewnątrz i ponownie zeskrobujemy z wierzchu sól razem z resztą łusek i "nalotu". Czyścimy rybę z wnętrzności. Głowę usuwamy. Rybę myjemy pod bieżącą wodą. Mięso dzielimy na kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą i kuminem. Jajka rozkłócamy. Panierujemy kawałki ryby najpierw w jajku, później w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Smacznego!
Karp w prostej panierce
Kumin stanowi bardzo popularną przyprawę w krajach arabskich. Pasuje także świetnie do ryb.
Karp w prostej panierce
Z obu stron moczymy kawałek ryby w jajku.
Karp w prostej panierce
Bułka tarta jest kolejną po jajku warstwą.
Karp w prostej panierce
Ryby smażymy w dość głębokim tłuszczu, bardzo mocno rozgrzanym.