Karp w słodkiej galarecie

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Karp w słodkiej galarecie

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilii bez karpia. Postaw w tym roku na nowe doznania smakowe i zaskocz swoich gości tą rybą w wyjątkowym wydaniu!

Składniki:

Karp w słodkiej galarecie

 

Sposób przygotowania:

Karp w słodkiej galarecie
1. Marchewkę i pietruszkę obierz i gotuj, aż będą miękkie, w lekko posolonej i pocukrzonej wodzie, wyjmij. W tym samym wywarze obgotuj lekko różyczki brokułu, wyjmij.

2. Karpia oczyść z łusek i ości, włóż do bulionu, dodaj listek laurowy i pieprz, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie delikatnie wyjmij rybę łyżką cedzakową i odstaw do wystygnięcia. Usuń ości.

3. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.

4. Z jednej pomarańczy wytnij cząstki odcinając błonki, z drugiej wyciśnij sok.

5. Wywar zagotuj z sokiem pomarańczowym i rodzynkami, przecedź przez sitko z gazą i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

6. Do formy keksowej wlej centymetrową warstwę bulionu i odstaw na chwilę do lodówki lub zamrażarki. Gdy galareta stężeje, połóż na niej połowę ryby, warzywa, pomarańcze i rodzynki. Przykryj resztą ryby i zalej pozostałą galaretą. Włóż ponownie do lodówki, żeby całość dobrze stężała.

7. Przed podaniem formę z galaretą zanurz na sekundę w gorącej wodzie, przykryj deseczką i odwróć do góry dnem. Przełóż na półmisek i udekoruj.