kasia_0419

kasia_0419

Starszy Kucharz
[Przepisów: 51]

Karp w szarym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

idealny na wigilijny stół!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pycha!!!

Karp w szarym sosie

Składniki:

Karp w szarym sosie

 

  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy jarzynowej
  • 2 jajka
  • 1,5 kg karpia
  • 3 łyżki masła
  • 200g tartej bułki
  • 3łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1łyżka płatków migdałów
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karp w szarym sosie
Karpia oczyścic z łusek, usunać wnętrzności, dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem (wówczas przyprawy z ryby nie "spłynął"). Tak przygotowanego karpia pokroić w dzwonka, natrzeć jarzynowa przyprawą, ewentualnie posypac pieprzem. Do małej salaterki wbic jajka, wymieszać. Na mały talerzyk wsypac bułke tartą. Kawałki ryby panierowac w jajku i bułce. Na patelni rozgrzac olej roslinny, gdy będzie gorący wkładać karpia i smażyć na rumiany kolor. Bulion przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rodzynki umyć, namoczyc w wodzie, później odsączyć.
Przygotować karmel: cukier smażyć na patelni, gdy sie rozpuści i zbrązowieje, dodać 1/2 szkl. gorącej wody. Masło stopić, wsypać mąke, lekko zrumienić. dodać karmel,bulion,rodzynki i płatki migdałowe. Przyprawic pieprzem. Chwilę dusić na ogniu. Karpia przełożyć na półmisek, polać sosem, udekorowac. osobiście dekoruje plastrami cytryny i płatkami migdałów. Smacznego życzę:)