SUPERPRZEPIS

Karp wigilijny

  • 1
  • aczp
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Karp wigilijny

Obowiązkowe danie wigilinje w mojej rodzinie

Składniki:

Karp wigilijny

 

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 2 cebule
  • 1 listek laurowy
  • obrana skórka z cytryny

 

  • 1 szkl. piwa
  • 1/3 szkl. octu

 

  • 2 kg karp w całości, sprawiony, bez oczu

 

  • sos:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 15 dag rodzynek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyzka sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Karp wigilijny
Warzywa zalewamy wodą i gotujemy wywar. Kiedy zmiękną, wyjmujemy je, wlewamy piwo, ocet i wkładamy karpia. Najlepiej gotować rybę w płaskim i szerokim naczyniu, tak, aby cała była pokryta wywarem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, wyjmujemy na ogrzany półmisek. Zanim ugotujemy rybę dobrze jest przygotować sos, którym ją zalejemy, aby niepotrzebnie nie stygła. Na patelni rozpuszczamy masło, cukier i miód. Smazymy do momentu, kiedy ściemnieje, dodajemy mąkę i rozprowadzamy wywarem z ryby do uzyskania pożądanej konsystencji (jak sos beszamelowy). Gotujemy, dodajemy rodzynki, migdały, sok z cytryny i sos sojowy. Smakujemy, sos powinien być słodko-kwaśny, karmelowy. Sosem zalewamy rybę i podajemy.