Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Karp z brytfanny

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tłustego, oczyszczonego karpia naciąć w poprzek na grzbiecie w 4-5 miejscach. Drobno

Karp z brytfanny

Składniki:

Karp z brytfanny

 

  • 2 kg karpia
  • 10 dag oleju
  • 2 3 ząbki czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • ćwierć litra gorącej wody
  • liście selera i pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Karp z brytfanny
Tłustego, oczyszczonego karpia naciąć w poprzek na grzbiecie w 4-5 miejscach. Drobno posiekać czosnek, liście selerów i pietruszki, dodać pieprz, sól, sok z cytryny i olej. Masą tą nadziać wnętrze karpia i niewielką ilością wypełnić nacięcia. Włożyć do naczynia żaroodpornego i w średnio gorącym piecyku piec 20—30 min. Gdy ryba jest na pół upieczona, oblać ją gorącą wodą i w czasie dalszego pieczenia polewać często sosem z dna brytfanny.