Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Karp z rodzynkami, sokiem z cytryny i winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba na szaro ze słodkimi dodatkami w postaci rodzynek i karmelu to danie dla prawdziwych miłośników jedzenia! Warto poświęcić czas na jej przygotowanie - ten smak wynagradza wszystko!

Karp z rodzynkami, sokiem z cytryny i winem

Składniki:

Karp z rodzynkami, sokiem z cytryny i winem

 

Sposób przygotowania:

Karp z rodzynkami, sokiem z cytryny i winem
1. Rybę oczyść, oprósz solą i odstaw do lodówki.

2. Włoszczyznę obierz, włóż do piwa (ew. osolonej wody) razem z suszonym podgrzybkiem, cebulą, zielem angielskim i solą. Ugotuj do miękkości. Wywar ostudź, przecedź.

3. Do rondla włóż rybę razem z głową, wlej wywar z warzyw. Dodaj kawałek skórki z cytryny, skórkę z chleba żytniego. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Odstaw w wywarze do ostudzenia, wyrzuć głowę. Rybę wyjmij, pokrój na 6 dzwonek, usuń kręgosłup i ości, ułóż na półmisku.

4. W rondlu zrumień cukier na karmel. Wlej przecedzony wywar z ryby, wino i sok z cytryny. Mieszaj, aż karmel się rozpuści. Dodaj rodzynki, gotuj na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Porcje ryby zalej sosem i odstaw do wystudzenia.