Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 356]

Karp z żurawiną i rodzynkami w alkoholu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karp lubi komponować się ze słodkimi sosami. Ja do swojego karpia dodałam rodzynki i żurawinę namaczane w alkoholu oraz z sosem pomidorowym.

Karp z żurawiną i rodzynkami w alkoholu

Składniki:

Karp z żurawiną i rodzynkami w alkoholu

 

  • karp
  • 100 g rodzynek
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 3/4 szklanki wódki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia ryby
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Karp z żurawiną i rodzynkami w alkoholu
Karpia sprawiamy, oczyszczamy, dzielimy na płaty, rybę przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Żurawinę i rodzynki namaczamy w wódce.

Cebulkę kroimy, smażymy na patelni, dodajemy koncentrat pomidorowy, żurawinę, rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem, sos redukujemy.

Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, kładziemy na wierzch sos. Wstawiamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Tagi:

karp danie