olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Karp zapiekany z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawa propozycja na podanie karpia. Karp smażony, a następnie zapiekany pod warstwą sera i cebuli w piekarniku.

Karp zapiekany z serem

Składniki:

Karp zapiekany z serem

 

  • karp 2 kg
  • mąka 1 szklanka
  • sól do smaku
  • Vegeta do smaku
  • pieprz do smaku
  • cebula 4 sztuki
  • olej do smażenia
  • ser morski 100 gram

 

Sposób przygotowania:

Karp zapiekany z serem
Karpia oczyszczam, kroję na kawałki, a następnie posypuję je solą, pieprzem, Vegetą, po czym obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym na patelni oleju. Usmażonego karpia przekładam do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieram, kroję, podsmażam na oleju, po czym nakładam na karpia. Następnie przykrywam całość startym serem. Naczynie umieszczam w nagrzanym do 170C piekarniku i zapiekam, do momentu roztopienia się sera.