Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Karp ze starodawnego przepisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przyrządzonego karpia podajemy z ziemniakami z wody, piuree i surówką z kapusty pekińskiej.

Karp ze starodawnego przepisu

Składniki:

Karp ze starodawnego przepisu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karp ze starodawnego przepisu
Karpia sprawiamy, kroimy na dzwonka. Z 2 łyżek cukru przygotowujemy karmel ( palimy cukier na małym ogniu na ciemnozłoty kolor. Warzywa obieramy, kroimy je w plastry i wkładamy do dużego rondla, zalewamy je piwem. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, chleb i karmel upalony z cukru. Garnek szczelnie nakrywamy i gotujemy około 15 minut. Do wrzącego wywaru wkładamy sprawionego karpia (głowę, ogon i płetwy zostawić z przeznaczeniem na zupę), dodajemy masło i powolutku - na małym ogniu gotujemy ok. 45 minut. Miękkiego karpia wyjmujemy z garnka i układamy no ciepłym półmisku. Powstały z gotowania sos miksujemy, lub przecieramy przez sito i polewamy nim karpia ułożonego na półmisku.

Tagi:

piwo chleb karp