kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zagotować 1/4 litra wody z margaryną, dodać mąkę

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
i dalej gotować rozcierając masę. Po wystygnięciu masy wbijać całe jaka kolejno w zależności od wielkości i ucierać mikserem elektrycznym ok. 10 minut. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej blaszce (łyżkę namaczać w oleju by lepiej rozprowadzić ciasto). Piec ok. 30 minut w temp. 220 C. Krem: Jedną szklankę mleka odlać do naczynia wsypać mąki i wymieszać - odstawić (mieszać od czasu do czasu). Resztę mleka zagotować do ciepłego wsypać cukry i rozpuścić. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i szybko mieszać by powstał budyń. Do lekko wystudzonego dodawać po kawałku masła i szybko miksować tak by powstała jednolita masa. Wyłożyć na ciasto i przykryć drugim. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać posypane cukrem pudrem.