Karpatka

Z kremem « poprzedni | następny »
TheKajtex - Przepis na: Karpatka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karpatka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepyszne, tradycyjne ciasto z kremem


trudność: średne
czas:

Karpatka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania

Karpatka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Masło rozpuścić na ogniu, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i wszystko razem ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem zmiksować. Połowę ciasta wylać na obłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu pierwszej części, wyjąć ją z piekarnika i wstawić drugą część postępując w ten sam sposób. Masa: 2 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem zagotować. Pozostałe mleko dokładnie zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem wanilinowy. Wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszając chwilę gotować. Masę należy rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i przechowywać z lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karpatka (strona 1 z 1)  
Netka

Netka
offline

2011-09-19 21:52
Od dawna szukam przepisu na idealną karpatkę a Twój przepis mi sie podoba:)Może to własnie ta idealna karpatka?Muszę koniecznie wypróbować)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Pyszna karpatka Eli Murzynek z budyniem i biszkoptami Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Ciasto Łabędzi Puch Makowo-kokosowe Kilimandżaro - ciasto z jabłkami
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi Jabłkowo-orzechowe cudo Pyszny warstwowiec
Ciasto w kratkę Mocno kokosowe ciacho Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane