Karpatka

Z kremem « poprzedni | następny »
TheKajtex - autor przepisu Karpatka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 53
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karpatka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepyszne, tradycyjne ciasto z kremem


trudność: średne
czas:

Karpatka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania

Karpatka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Masło rozpuścić na ogniu, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i wszystko razem ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem zmiksować. Połowę ciasta wylać na obłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu pierwszej części, wyjąć ją z piekarnika i wstawić drugą część postępując w ten sam sposób. Masa: 2 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem zagotować. Pozostałe mleko dokładnie zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem wanilinowy. Wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszając chwilę gotować. Masę należy rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i przechowywać z lodówce.



Komentarze do Karpatka (strona 1 z 1)  
Netka

Netka
offline

2011-09-19 21:52
Od dawna szukam przepisu na idealną karpatkę a Twój przepis mi sie podoba:)Może to własnie ta idealna karpatka?Muszę koniecznie wypróbować)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Ciasto orzechowe na waflu Tort czekoladowo - rodzynkowy Ciasto z wiśniami i śnieżką
Ciasto waniliowe cappuccino Pyszne ciasto W–Z, czyli WuZetka Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami
Raffaello na krakersach Biszkopt z budyniowym kremem i delicjami Cytrynowa kostka z truskawkami
Tarta (jabłecznik)  z jabłkami i budyniem Ciasto chałwowe - II wersja Babka na mące ziemniaczanej
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane