Karpatka

Z kremem « poprzedni | następny »
TheKajtex - Przepis na: Karpatka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karpatka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Przepyszne, tradycyjne ciasto z kremem


trudność: średne
czas:

Karpatka - SKŁADNIKI:

  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania

Karpatka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Masło rozpuścić na ogniu, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i wszystko razem ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem zmiksować. Połowę ciasta wylać na obłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu pierwszej części, wyjąć ją z piekarnika i wstawić drugą część postępując w ten sam sposób. Masa: 2 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem zagotować. Pozostałe mleko dokładnie zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem wanilinowy. Wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszając chwilę gotować. Masę należy rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i przechowywać z lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karpatka (strona 1 z 1)  
Netka

Netka
offline

2011-09-19 21:52
Od dawna szukam przepisu na idealną karpatkę a Twój przepis mi sie podoba:)Może to własnie ta idealna karpatka?Muszę koniecznie wypróbować)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Tarta makowo- pomarańczowa Dyniowa karpatka
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Miodownik z orzechami Jabłkowy przekładaniec Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym
Pie de limon- tarta cytrynowa Ananasowiec z kokosem Napoleonka na kruchym cieście

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane