Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna karpatka dla małych i dużych smakoszy, która rozpływa się w ustach

Karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
Ciasto: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę i szybko wymieszać. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka i stanie się lśniące. Ostudzić lekko masę i zmiksować z jajkami. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować połowę ciasta na jednej blasze, a drugą połowę na drugiej blasze. Upiec w 200 stopni C. na złoty kolor. Odstawić do ostudzenia. Krem : W jednej szklance mleka rozprowadzić cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i 2 żółtka. Pozostałe mleko zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka z cukrem wlać cienkim strumieniem mieszankę z mąką ziemniaczaną. Szybko połączyć mieszając,aby masa zgęstniała, ale nie przypaliła się. Gotową masę wystudzić. Wyłożyć na ostudzony blat ciasta, przykryć drugim ciastem. Przygotować polewę czekoladową łącząc wszystkie składniki polewy. Zagotować i jeszcze chwilkę gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Lekko przestudzoną wylać na zimny placek. Schładzać min. 1 godzinę w lodówce. Smacznego!
Karpatka
Ciasto jest gotowe wtedy , gdy jest lśniące i łatwo odkleja się od brzegów garnka.
Karpatka
Kremem przełożyć upieczone i wystudzone placki. Masę budyniową można zmiksować z kostką miękkiej margaryny.
Karpatka
Masę przykryć drugim plackiem i polać polewą.
Karpatka
Polewę nalęży gotować kilka minut, aby zgęstniała.Przestudzić chwilkę i polać na ciasto robiąc ozdobne kreski.