Karpatka

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
Ewelina

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1
Karpatka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Krem: czyli budyń z torebki można sporządzić samemu


trudność: średnie
czas:

Karpatka - SKŁADNIKI:

  • Krem:
  • budyń śmietankowy
  • 1 ½ kostki masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Lub na robiony samemu budyń z torebki:
  • 1 łyżeczka-wanilia w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Karpatka - PRZYGOTOWANIE:

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180-190°C. Upiec dwa placki. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce. Następnie pokroić i udekorować. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karpatka (strona 1 z 1)  
Justyna33

Justyna33

2008-11-14 15:34
pychotka deserek:)też taki robię
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy

2008-11-14 16:12
Piękna ta karpatka , milo popatrzec , to jedyne ciasto jakie ogolnie jem więc masz ode mnie piąteczkę :) i ładna dekoracja:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kaska
gość

2008-11-24 16:37
polecam piec w temp. 220, wtedy napewno wyrośnie
Skomentuj
Oceń:
0
Ewelina

Ewelina

2008-11-24 22:12
Zgadzam się :)
Zapomniałam iż mój piekarnik piecze bardzo dobrze i gdybym dała wyszą temperature to by sie przypiekł za bardzo :)
Ale każdy piekarnik jest inny wiec karzdy powinienn dodtosowac temperature do ciasta im wysza tym lepsza :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gość
gość

2009-02-08 17:57
dla mnie krem jest za słodki, nie było też tak duzo kremu jak na zdjęciu. ciasto wyszło super.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2011-03-24 08:38
ślicznie podana :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik cappuccino z ananasem i galaretką Sernik kawowy z czekoladą Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy
Sernik królewski Cynamonowo-orzechowe kule Biszkopt napoleoński zakreconej
Biszkopt z agrestowym kremem zakreconej Murzynek zakreconej Ciasto W-Z zakreconej
Sernik stracciatella Domowa szarlotka Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane