Karpatka

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
Ewelina

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1
Karpatka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Krem: czyli budyń z torebki można sporządzić samemu


trudność: średnie
czas:

Karpatka - SKŁADNIKI:

  • Krem:
  • budyń śmietankowy
  • 1 ½ kostki masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Lub na robiony samemu budyń z torebki:
  • 1 łyżeczka-wanilia w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Karpatka - PRZYGOTOWANIE:

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180-190°C. Upiec dwa placki. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce. Następnie pokroić i udekorować. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karpatka (strona 1 z 1)  
Justyna33

Justyna33

2008-11-14 15:34
pychotka deserek:)też taki robię
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy

2008-11-14 16:12
Piękna ta karpatka , milo popatrzec , to jedyne ciasto jakie ogolnie jem więc masz ode mnie piąteczkę :) i ładna dekoracja:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kaska
gość

2008-11-24 16:37
polecam piec w temp. 220, wtedy napewno wyrośnie
Skomentuj
Oceń:
0
Ewelina

Ewelina

2008-11-24 22:12
Zgadzam się :)
Zapomniałam iż mój piekarnik piecze bardzo dobrze i gdybym dała wyszą temperature to by sie przypiekł za bardzo :)
Ale każdy piekarnik jest inny wiec karzdy powinienn dodtosowac temperature do ciasta im wysza tym lepsza :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gość
gość

2009-02-08 17:57
dla mnie krem jest za słodki, nie było też tak duzo kremu jak na zdjęciu. ciasto wyszło super.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2011-03-24 08:38
ślicznie podana :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Magiczne ciasto limonkowe Szarlotka z imbirem i pomarańczową pianką Babka biszkoptowa z majonezem
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan Kruche ciasto ze śliwką Tarta z serkiem i truskawkami
Torcik-sernik na zimno z owocami i galaretką Ciasto marchewkowe Biszkoptowe kokosanki
Ciasto kruche z pianką i owocami lata i "kruszonką Wiosennie zielone ciasto z kremem i owocami Ciasto jogurtowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane