Ewelina

Ewelina

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Karpatka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Krem: czyli budyń z torebki można sporządzić samemu

Karpatka

Składniki:

Karpatka

  • Krem:
  • budyń śmietankowy
  • 1 ½ kostki masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Lub na robiony samemu budyń z torebki:
  • 1 łyżeczka-wanilia w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Karpatka

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180-190°C. Upiec dwa placki. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce. Następnie pokroić i udekorować. Smacznego

Redakcja poleca: