Karpatka

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
Ewelina - Przepis na: Karpatka offline

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karpatka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Krem: czyli budyń z torebki można sporządzić samemu


trudność: średne
czas:

Karpatka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Krem:
  • budyń śmietankowy
  • 1 ½ kostki masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Lub na robiony samemu budyń z torebki:
  • 1 łyżeczka-wanilia w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Karpatka - PRZYGOTOWANIE:

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180-190°C. Upiec dwa placki. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce. Następnie pokroić i udekorować. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karpatka (strona 1 z 1)  
Justyna33

Justyna33
offline

2008-11-14 15:34
pychotka deserek:)też taki robię
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-14 16:12
Piękna ta karpatka , milo popatrzec , to jedyne ciasto jakie ogolnie jem więc masz ode mnie piąteczkę :) i ładna dekoracja:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kaska
gość

2008-11-24 16:37
polecam piec w temp. 220, wtedy napewno wyrośnie
Skomentuj
Oceń:
0
Ewelina

Ewelina
offline

2008-11-24 22:12
Zgadzam się :)
Zapomniałam iż mój piekarnik piecze bardzo dobrze i gdybym dała wyszą temperature to by sie przypiekł za bardzo :)
Ale każdy piekarnik jest inny wiec karzdy powinienn dodtosowac temperature do ciasta im wysza tym lepsza :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gość
gość

2009-02-08 17:57
dla mnie krem jest za słodki, nie było też tak duzo kremu jak na zdjęciu. ciasto wyszło super.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-03-24 08:38
ślicznie podana :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką Tarta jabłecznik Łaciate ciasto z owocami
Ciasto kakaowe z śliwkami Ciasto śliwkowe Eli Placek ze śliwkami
Malinowe fale dunaju Ciasto Eli z jabłkami i orzechami Tarta z ricottą i gruszką
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką Wieniec z żurawiną i jabłkami Mus o smaku pistacjowym

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane