Karpatka

Ciasta, Z kremem « poprzedni | następny »
Ewelina - Przepis na: Karpatka offline

Kuchcik
Przepisy: 3
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karpatka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Krem: czyli budyń z torebki można sporządzić samemu


trudność: średne
czas:

Karpatka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Krem:
  • budyń śmietankowy
  • 1 ½ kostki masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Lub na robiony samemu budyń z torebki:
  • 1 łyżeczka-wanilia w proszku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Karpatka - PRZYGOTOWANIE:

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180-190°C. Upiec dwa placki. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce. Następnie pokroić i udekorować. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karpatka (strona 1 z 1)  
Justyna33

Justyna33
offline

2008-11-14 15:34
pychotka deserek:)też taki robię
Skomentuj
Oceń:
0
jarek-energy

jarek-energy
offline

2008-11-14 16:12
Piękna ta karpatka , milo popatrzec , to jedyne ciasto jakie ogolnie jem więc masz ode mnie piąteczkę :) i ładna dekoracja:)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kaska
gość

2008-11-24 16:37
polecam piec w temp. 220, wtedy napewno wyrośnie
Skomentuj
Oceń:
0
Ewelina

Ewelina
offline

2008-11-24 22:12
Zgadzam się :)
Zapomniałam iż mój piekarnik piecze bardzo dobrze i gdybym dała wyszą temperature to by sie przypiekł za bardzo :)
Ale każdy piekarnik jest inny wiec karzdy powinienn dodtosowac temperature do ciasta im wysza tym lepsza :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gość
gość

2009-02-08 17:57
dla mnie krem jest za słodki, nie było też tak duzo kremu jak na zdjęciu. ciasto wyszło super.
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-03-24 08:38
ślicznie podana :) 5
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Sernik Izaura - trzy kolory Szarlotka ulubiona Chałka z foremki
Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi Babka dyniowa z polewą czekoladową Miodownik z orzechami
Babka herbaciana Tarta pomarańczowa Ciasto cytrynowe z żurawiną

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane