misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Karpatka inaczej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ta karpatka szybko znika , jest naprawdę znakomita!

Karpatka inaczej

Składniki:

Karpatka inaczej

 

  • 1 opakowanie Karpatka,
  • Dodatkowo,
  • 1 garść rodzynki,
  • 1 łyżka b. mocnego naparu kawa rozpuszczalna,
  • 1 kieliszek spirytus,
  • 1 kieliszek wódka żołądkowa gorzka,
  • 1 łyżka budyń śmietankowy,
  • 1 kostka masło lub Kasia,
  • cukier,
  • 1/2 l mleko

Sposób przygotowania:

Karpatka inaczej
Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Robi się je bardzo szybko i bardzo prosto . ( ważne ,aby po zagotowaniu i ostudzeniu wmiksować jajka na największych obrotach ok. 5 min aż ciasto nabierze sporo powietrza i będzię lśniące). Krem natomiast robimy trochę inaczej ale też szybko. Do proszku na krem dodajemy 1 łyżkę budyniu. Garść rodzynków dajemy do rondelka , zalewamy wódką jaką kto ma , ja dałam żołądkową gorzką. Podgrzewam chwilę i rodzynki pęcznieją a alkohol znika- wyparowuje.Z pół l mleka niecałą szklankę zostawiam na rozmieszanie proszku a resztę zagotowuję. Do wrzącego mleka daję rozmieszany proszek i gotuję jak normalny budyń . Ostudzam i teraz UWAGA nie daję jak na opakowaniu 150g chyba masła tylko całą kostkę 250 g . Ucieram tak jak karpatkowy krem ,dodając po trochę masło , nakoncu ucierania daję łżkę mocnej kawy , spirytus (ja dałam ok 50g) i rodzynki .Krótko pod koniec miksowalam aby równo rozmieszać. Spróbować czy nie trzeba doslodzić ,ja nie dodawałam cukru , bo rodzynki były słodkie. karpatka wyszła śliczna i bardzo smaczna .

Tagi:

kawa