SUPERPRZEPIS

Karpatka kakaowa, waniliowa i mini

  • 5
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Karpatka kakaowa, waniliowa i mini

Pyszna kakaowa karpatka z mocno waniliowym, aksamitnym kremem oraz mini karpatka waniliowa z kremem czekoladowym. Idealne na każdą okazję. Sama nie wiem, która karpatka bardziej przypadła mi do gustu.

Składniki:

Karpatka kakaowa, waniliowa i mini

 

 

  • · czubata łyżka kakao

 

  • Na krem:
  • · 1 l tłustego mleka
  • · 1,5 szklanki cukru
  • · 5 łyżek cukru waniliowego
  • · 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • · 2 łyżki mąki pszennej
  • · 4 żółtka
  • · 600 g miękkiego masła (3 kostki)
  • · łyżka ekstraktu waniliowego
  • · sok z połowy cytryny
  • · 1 łyżeczka kakao
  • · 2 łyżki nutelli
  • Dodatkowo:
  • · konfitura z jeżyn

Sposób przygotowania:

Karpatka kakaowa, waniliowa i mini
Ciasto ptysiowe: Wodę ze szczyptą cukru i soli gotujemy z masłem. Do gorącego płynu dodajemy mąkę- zaparzamy ją, mieszając cały czas na małym ogniu. Kiedy powstanie gładkie ciasto, zdejmujemy z ognia. Studzimy. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równie części. Do jednej dodajemy kakao. Zarówno z jasnego, jak i ciemnego ciasta pieczemy po 2 placki. Możemy je piec w tortownicy o średnicy 17 cm (ja upiekłam tak jasne ciasto) ok. 25-30 minut, temp. 220 stopni- pod koniec przykrywając wierzch papierem do pieczenia. Możemy też wykorzystać tortownicę o średnicy 26 cm (piekłam tak ciasto kakaowe) - 20-25 minut, temp. 220 stopni, Placki studzimy. Budyń- Odlewamy szklankę mleka- w nim rozrabiamy (miotełką) mąki oraz żółtka. Pozostałe gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozrobione mąki i cały czas mieszamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie gładki budyń. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń. Dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, do drugiej kakao i nutellę. Dolne placki karpatek smarujemy jeżynami. Jasne ciasto przekładamy ciemnym kremem, czekoladowe ciasto kremem waniliowym. Dekorujemy pudrem. Smacznego!