aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Karpatka na okrągło

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjna karpatka z nieziemsko pyszną masą budyniową. Istna bomba kaloryczne - ale nie można się jej oprzeć. Polecam do niedzielnej kawusi.

Karpatka na okrągło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka na okrągło

 

  • CIASTO :
  • 1 szkl. wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Karpatka na okrągło
CIASTO : Wodę zagotować z margaryną , wsypać mąkę i energicznie mieszając podgrzewać , aż zrobi się jednolite i błyszczące ciasto. Przestudzić ,następnie wbić jajka ,mieszając mikserem na małych obrotach. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Następnie upiec drugi placek. MASA : Zagotować 400 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać budynie. Wlać je na gotujące się mleko i energicznie mieszając jeszcze chwilę gotować. Ostudzony budyń zmiksować z margaryną na jednolitą, puszystą masę. Gotową masę wyłożyć na jeden placek ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Wierzch posypać cukrem pudrem. Schłodzić karpatkę w lodówce ok 1 godzinę.
Karpatka na okrągło
Zagotować wodę z margaryną, wsypać mąkę i mieszając podgrzewać. Przestudzić i zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia.
Karpatka na okrągło
Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki.
Karpatka na okrągło
Ugotować budyń, przestudzić go i zmiksować z margaryną.
Karpatka na okrągło
Gotową masę wyłożyć na jeden placek ciasta i przykryć drugim lekko dociskając.