zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Karpatka szybko znikająca

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

dawno nie piekłam karpatki i zdjęcie musiałam szybko robić, bo łasuchy już czekały

Karpatka szybko znikająca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka szybko znikająca

 

Sposób przygotowania:

Karpatka szybko znikająca
W garnku zagotować wodę z margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do gotującej się wody. Bardzo energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki i chwilę gotować aż będzie gładka konsystencja ciasta. Tak zaparzone ciasto wystudzić. Do ciasta wbijać po jednym jajku i miksować za pomocą np. ręcznego miksera. Ciasto powinno być gładkie. Cisto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować w miarę równo. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu pierwszego ciasta wyjąć je, ponownie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować drugą część ciasta. Piec tak samo jak pierwsze ciasto.Teraz należy przygotować krem. Mi wyszły wysokie góry, wiec jeśli komuś wyjdą niskie to krem może zrobić z połowy składników. 500 ml mleka zagotować w garnku. W drugiej części mleka wymieszać cukier, cukier waniliowy i obie mąki. Gdy mleko się zagotuje wlać energicznie mieszankę i szybko mieszając ugotować budyń. Należy uważać aby nie zrobiły się grudki. Po ugotowaniu budyń wystudzić. Margarynę o pokojowej temperaturze umieścić w misce i zmiksować ją. Do utartej dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać masę. Postępować tak do momentu aż krem będzie gładki i jednolity bez grudek.Pierwsze ciasto wyłożyć na tacę lub deskę. Na cieście rozsmarować krem i przykryć drugim ciastem. Na koniec posypać cukrem pudrem. Karpatkę dobrze jest schłodzić w lodówce co najmniej dwie godziny. ( Moja niestety tyle nie wytrzymała i nie związała tak jak powinna, bo została szybko skonsumowana ).
Karpatka szybko znikająca
po ugotowaniu ciasta zmiksować je z jajkami
Karpatka szybko znikająca
podzielić ciasto na dwie części i upiec dwa ciasta
Karpatka szybko znikająca
z budyniu i margaryny przygotować krem ...
Karpatka szybko znikająca
ciasta przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem