Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Karpatka z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis na to ciasto dostałam kilka lat temu,postanowiłam masę urozmaicić galaretką.Troszkę czasu trzeba poświęcić ,żeby przygotować to ciasto,ale warto.

Karpatka z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z galaretką

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • galaretka o dowolnym smaku ( u mnie truskawkowa )

 

  • Dodatkowo:
  • masło do formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Karpatka z galaretką
1.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy masło lub margarynę i gotujemy.Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy najlepiej mikserem,gotujemy aż masa zgęstnieje.Przygotowaną masę studzimy. 2.Dobrze wystudzoną masę przekładamy do miski,dodajemy proszek do pieczenia,wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. 3.Ciasto wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach 35 cm x 24 cm,posmarowanych masłem. 4.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 5.Upieczone placki wyjmujemy z blaszki i studzimy. 6.Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia.Gdy galaretka stężeje kroimy ją w małą kosteczkę. 7.Z mleka i budyni gotujemy budyń i studzimy. 8.Masło lub margarynę ucieramy,następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. 9.Do masy dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy. 9.Wystudzone placki przekładamy masą z galaretką i oprószamy cukrem pudrem.
Karpatka z galaretką
Wodę,masło i mąkę gotujemy i dobrze studzimy.
Karpatka z galaretką
Do masy dodajemy proszek i jajka,ucieramy.
Karpatka z galaretką
Następnie pieczemy dwa placki i studzimy.
Karpatka z galaretką
Przygotowujemy masę,dodajemy pokrojoną galaretkę.