Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Karpatka z kremem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszna karpatka, czyli chrupiące ciasto ptysiowe ukrywające delikatny, słodki krem budyniowy.

Karpatka z kremem budyniowym

Składniki:

Karpatka z kremem budyniowym

 

  • CIASTO:
  • mąka - 200 g
  • masło - 100 g
  • woda - 250 ml
  • jajko - 5 szt
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem budyniowym
CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli. Cały czas mieszając wsypujemy przesianą wcześniej mąkę. Mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli i energicznie mieszając dodajemy do zaparzonej mąki ,aż powstanie jednolita masa. Blachę ( u mnie 22 x 30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyciągamy na blachę i rozprowadzamy tworząc fale. Pieczemy ok. 30 minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Tak samo postępujemy z drugim ciastem.

KREM BUDYNIOWY : 500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło. Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń. Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy po ostudzeniu. Smacznego!