edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Karpatka z kremem o smaku krówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Karpatki nie piekłam już od co najmniej dziesięciu lat, więc postanowiłam przypomnieć rodzinie jak smakuje to ciacho w moim wykonaniu, było cudowne :)

Karpatka z kremem o smaku krówki

Składniki:

Karpatka z kremem o smaku krówki

CIASTO:

KREM:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń o smaku krówki bez cukru (taki na 3/4 litra mleka)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 20 dag masła

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem o smaku krówki

1.

Karpatka z kremem o smaku krówki
Rondel zestawić z palnika, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do przestudzenia.

Blaszkę o wymiarach 23 x 32 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. W rondlu zagotować wodę z masłem, na wrzącą wsypać mąkę z proszkiem.
Rondel zestawić z palnika, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do przestudzenia.

2.

Karpatka z kremem o smaku krówki
Miksując dodać po jednym jajku, przy czym każde następne dodawać, kiedy poprzednie będzie już dobrze wymieszane z masą.

Miksując dodać po jednym jajku, przy czym każde następne dodawać, kiedy poprzednie będzie już dobrze wymieszane z masą.

3.

Karpatka z kremem o smaku krówki
Połowę ciasta rozsmarować na dnie przygotowanej blaszki.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termo obiegiem. Połowę ciasta rozsmarować na dnie przygotowanej blaszki. Piec około 25-30 minut. Wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

4.

Karpatka z kremem o smaku krówki
Budyń ugotować dodając cukier, wystudzić. Miękkie masło spienić, dodając po łyżce wystudzony budyń, utrzeć na puszysty krem.

Budyń ugotować dodając cukier, wystudzić. Miękkie masło spienić, dodając po łyżce wystudzony budyń, utrzeć na puszysty krem.

5.

Wystudzone blaty przełożyć kremem. Odstawić w chłodne miejsce, aby krem stężał. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.