Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Karpatka z kremem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jedno z moich ulubionych ciast. Bardzo często je przygotowuję, bo jest przepyszne. Każdemu będzie smakować.

Karpatka z kremem waniliowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z kremem waniliowym

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem waniliowym
Ciasto: Margarynę razem z wodą przekładam do garnka. Rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Ciasto zaparzam około 5 minut, do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od brzegów garnka. Odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (wymiary 35x35cm). Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na pół. Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z ziarenkami wanilii i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce ziemnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast, przykrywam drugim. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem. 
Karpatka z kremem waniliowym
Zaparzam ciasto. Do ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję.
Karpatka z kremem waniliowym
Ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (wymiary 35x35cm). Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na pół.
Karpatka z kremem waniliowym
Gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce ziemnego budyniu. Ucieram.
Karpatka z kremem waniliowym
Masę wykładam na jedno z ciast, przykrywam drugim. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem.