Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Karpatka z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne ciasto i przepyszny krem budyniowy . Ciasto tak dobre uwielbia je cała moja rodzinka które w mig znika z talerza.

Karpatka z masą budyniową

Składniki:

Karpatka z masą budyniową

 

  • CIASTO
  • jajka 5 szt
  • margaryna 1/2 kostki
  • woda 1 szkl
  • mąka 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • KREM
  • mleko - 3/4 l
  • masło - 250 g
  • budyń śmietankowy - 2 opak
  • cukier - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Karpatka z masą budyniową
CIASTO do garnka wlać wodę, zagotować. Następnie dodać masło, gotując doprowadzić do rozpuszczenia się masła. Na wrzątek wsypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , mieszając dobrze rozcierać, aż ciasto będzie szkliste. Wystudzić masę, dodawać po jednym jajku, ucierając mikserem. Dwie jednakowe blaszki wysmarować tłuszczem, ciasto podzielić na 2 porcje, rozsmarować każdą część ciasta na blasze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 190 °C. KREM BUDYNIOWY odlać 1 szkl mleka, dodać budynie dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Masę budyniową ostudzić. Masło przełożyć do miski, utrzeć. Dodawać do masła cały czas ucierając po łyżce zimnego budyniu, utrzeć na krem. Wyłożyć krem budyniowy na pierwszą część ciasta, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć , odstawić do lodówki.