Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karpatka z masą budyniowo-śmietankową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karpatka z masą śmietankowo budyniową jest przepyszna.

Karpatka z masą budyniowo-śmietankową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z masą budyniowo-śmietankową

 

  • Ciasto:
  • 12,5 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 400 ml mleka
  • 2 szkl śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z masą budyniowo-śmietankową
Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować, wsypać mąkę, ciągle mieszając gotować około 2-3 minuty. Następnie ciasto zdjąć z ognia i ucierać do ostudzenia. Do chłodnego ciasta wbijać stopniowo po 1 jajku, wsypać proszek do pieczenia i ucierać mikserem na najwyższych obrotach, przez ok. 3 minuty. Ciasto wyłożyć na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 1/2 godziny. Masa: Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Budyń, żółtka i mąkę pszenną wymieszać w 2/3 szkl zimnego mleka. Resztę mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, ostudzić. Po ostygnięciu lekko zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z budyniem i żelatyną, dodać spirytus, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczone zimne ciasto, przykryć drugim plackiem, odłożyć do stężenia. Przed podaniem. posypać cukrem pudrem.
Karpatka z masą budyniowo-śmietankową
Masło włożyc do rondla dodać wodę i zagotować
Karpatka z masą budyniowo-śmietankową
Wsypać mąkę gotować przez chwilę ostudzić i dodawać po 1 jajku ciągle ucierając
Karpatka z masą budyniowo-śmietankową
Ciasto wyłożyć na dwie przygotowane blaszki
Karpatka z masą budyniowo-śmietankową
Ze śmietany i budyniu z żółtkami utrzeć puszysty krem