BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Karpatkowa masa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masa ta , doskonale sprawdzi się jako nadzienie do karpatki , napoleonki oraz ptysiow i innego ciasta .

Karpatkowa masa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatkowa masa

 

Sposób przygotowania:

Karpatkowa masa
Szklankę mleka gotujemy w rondelku z dodatkiem obu cukrów . W drugiej szklance mleka , mieszamy razem obie mąki oraz żółtka jajek . Wlewamy żółtka do mleka , gotujemy na małym ogniu , aż masa zgęstnieje . Miękką margarynę ucieramy , dodajemy po łyżce ostudzonej (musi być całkowicie zimna) masy . Ucierajmy tak , aby nie było grudek .
Karpatkowa masa
Połowe mleka gotujemy z cukrem na małym ogniu .
Karpatkowa masa
Drugą połowę mleka mieszamy z mąkami i żółtkami .
Karpatkowa masa
Wlewamy masę jajeczną do mleka , masa będzie mieć konsystencję budyniu .
Karpatkowa masa
Do utartej margaryny , dodajemy partiami zimną masę .