SUPERPRZEPIS

Karpatkowy torcik z truskawkami i kiwi

  • 6
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Karpatkowy torcik z truskawkami i kiwi Więcej zdjęć (4)

Torcik z karpatki świetnie się prezentuje i jest bardzo smaczny - polecam nie tylko na urodzinki :))

Składniki:

Karpatkowy torcik z truskawkami i kiwi

 

Sposób przygotowania:

Karpatkowy torcik z truskawkami i kiwi
Przygotowujemy ciasto: do garnka wlewamy wodę dodajemy margarynę i zagotowujemy, następnie łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do roztopionej margaryn w wodzie i energicznie mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Z powstałego ciasta pieczemy 3 krążki - duży średni i mały oraz 4-5 zawijasów ptysiowych.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniki przez około 20 minut.

Przygotowujemy krem. W połowie szklanki rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, pszenną cukier oraz żółtka. resztę mleka zagotowujemy, zalewamy rozrobioną masą i gotujemy gęsty budyń - odtajnimy do wystygnięcia. Następnie masło ucieramy do białości, kiedy budyń wystygnie łączymy całość ucierając na jednolity krem.

Owoce myjemy i kroimy. Składamy ciasto - największy krążek karpatkowy smarujemy dżemem, nakładamy cześć masy, posypujemy owocami, nakładamy kolejny krążek - masa - owoce - trzeci, najmniejszy krążek, masa owoce i ptysiowe zawijasy.

Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Karpatkowy torcik z truskawkami i kiwi
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na karpatkę
Karpatkowy torcik z truskawkami i kiwi
z podanych skąłdników przygotowujemy krem budyniowy
Karpatkowy torcik z truskawkami i kiwi
dolny spód smarujemy dżemem z czarnej porzecki