pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kartacze tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

zwane też cepelinami - potrawa kuchni wileńskiej

Kartacze tradycyjne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartacze tradycyjne

 

  • ziemniaki 3 kg
  • cebula 2
  • majeranek 2-3 łyżki
  • sól
  • karkówka 60 dag

Sposób przygotowania:

Kartacze tradycyjne
Karkówkę mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również dwie cebule. Masy mieszamy i przyprawiamy solą i majerankiem (nie bójmy się "sypnąć" tego drugiego). Bardzo dokładnie mieszamy. 1kg ziemniaków gotujemy w mundurkach. Ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę. Resztę ziemniaków trzemy na tarce. Odciskamy przez lnianą ściereczkę pozbywając się wody i suchą masę dodajemy do mielonych ziemniaków. Wodę zlewamy i czekamy, aż odstanie. Następnie delikatnie wylewamy, a z dna zbieramy skrobię i dodajemy do mas ziemniaczanych. Solimy i wyrabiamy ciasto. Następnie bierzemy kawałek ciasta, spłaszczamy i nakładamy farsz. Zalepiamy formując podłużne kartacze. Tak przygotowane kartacze gotujemy w lekko osolonej wodzie około 17 minut. Podajemy polane tłuszczem, z boczkiem, lub/i cebulką. Smacznego. Z podanej ilości składników wychodzi około 16 kartaczy.
Kartacze tradycyjne
Karkówkę (wybrałem tę bardziej tłustą) i cebulę mielimy w maszynce
Kartacze tradycyjne
Dodajemy tylko dwie przyprawy: sól i majeranek i mieszamy
Kartacze tradycyjne
Ugotowane i przpeuszczone przez maszynkę ziemniaki łączymy z tymi startymi i ze skrobią
Kartacze tradycyjne
Na rozpłaszczoną masę ziemniaczaną kładziemy farsz i zalepiamy formując kartacza