p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kartoflane placki na wschodnią nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kartoflane placki na wschodnią nutę z dodatkiem sosu sojowego i imbiru

Kartoflane placki na wschodnią nutę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflane placki na wschodnią nutę

 

  • 6 dużych kartofli
  • 6 plastrów boczku parzonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kartoflane placki na wschodnią nutę
Obrane kartofle ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach robota kuchennego. Boczek kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy szczypiorek i dodajemy do kartofli. Dodajemy 2 jajka, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy chilli i imbirem, mieszamy. Następnie dodajemy po 2 łyżki mąki pszennej i kartoflanej. Łyżką wykładamy masę na rozgrzany na patelni olej, formując placki i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażone placki na półmisek. W zależności od wielkości placków wychodzi ok. 16 placków. Można je podawać osobno, albo jako dodatek do mięs w sosie.
Kartoflane placki na wschodnią nutę
Obrane kartofle ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach robota kuchennego
Kartoflane placki na wschodnią nutę
Boczek kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy szczypiorek i dodajemy do kartofli. Dodajemy 2 jajka.
Kartoflane placki na wschodnią nutę
Następnie dodajemy po 2 łyżki mąki pszennej i kartoflanej.
Kartoflane placki na wschodnią nutę
Łyżką wykładamy masę na rozgrzany na patelni olej i smazymy placki